fejléckép

Karate Do

Mi a Karate Do?

Funakoshi Gichin:
     "A karate-do végső célja, nem a győzelem és vereség eldöntése, hanem a gyakorláson keresztül az emberi jellem tökéletesítése."

Tanaka Masahiko JKA 8.Dan:
      "Küzdelmi rendszer, melynek elsődleges célja szellemi, és fizikai vizsgákon való megmérettetés, és nem a győzelem vagy a vereség eldöntése. Az emberi jellem fejlesztése az edzéseken végzett fáradtságos, következetes munkával.
       A pusztakezes önvédelem művészete, melynek gyakorlásával a kezek és a lábak fegyverré erősödnek, és használatukkal ütéssel vagy rúgással fölénybe kerülhetünk az ellenfelünkkel szemben.
             A test edzése, amely az egész testet előre és hátra, jobbra és balra, felfelé és lefelé mozgatja, és a hajlékonyságot, ügyességet, ruganyosságot és az egyensúlyérzéket a legkülönbözőbb módon javítja.
       Olyan technika, amely akaraterővel teljesen kontrollálható, és amelynek alkalmazásával az ütések és rúgások a célban a legnagyobb sokk-energiával, robbanásszerűen hatnak. (A cél feltételezett, alkalmazáskor közvetlenül a test létfontosságú pontjai előtt van.)"Az önvédelmi sportok önfegyelemre, az akaraterő fokozására, tudatos gondolkodásra, rendszeres gyakorlásra, gyors kombinációkészség fejlesztésére nevelnek. Ezek a tulajdnonságok valamennyi fiatal számára fontosak a mindennapi életben, a tanulásban, a munkában jelentkező nehézségek leküzdéséhez. Stílusokra való tekintet nélkül a KARATE jól szolgálja az általános és szellemi fejlődést, mely ma már minden fiatallal szemben alapvető társadalmi elvárás, követelmény.

Mielőtt a karate versenysporttá vált volna, gyakorlása főként a formagyakorlat (KATA) tökéletesítését jelnetette, ezért ez a rész ősibb a küzdelem (KUMITE) versenynél. A kata egyesíti a karate lényegi vonásait: erőöszpontosítás (KIME), légzés-technika (HARA), stabil egyensúly, tökéletes technika, tisztelet és önbizalom. A JKA SHOTOKAN karate 25 formagyakorlatot ismer. Ezek legtöbbje igen régi eredetű. Megtalálhatóak közöttük az állatok mozgását utánzó: fecske (ENPI), daru (GANKAKU), valamint eszközös támadók ellen vívott harc, pl: bot (JITTE) formái is.

A karate japán eredetű harcművészet, melyet Funakoshi Gichin rendszerezett és hozott létre, ekkor még stílus megjelölés nélkül. Később tanítványai, mesterük és tanítójuk tiszteletére - elnevezték "Shotokan" stílusnak. Ezt az iskolát tekinthetjük ortodox irányzatnak, mely leginkább örzi hagyományait.

A karate olyan "pusztakezes" önvédelmi rendszer, melynek az alapító elképzelései szerinti célja elsősorban a technikák gyakorlása általi személyiségfejlesztés. Csak ezen túlmenően számítanak a technika és praktikus küzdelmi elemek, melyek az ütések (tsuki), a csapások (uchi), a rúgások (geri) és ezek védései (uke-waza) által jelentkeznek. Az ezek által elérhető eredmények a karate-do gyakorlása során csak másodlagosak lehetnek. A stílus jellegzetességei a versenystíluban is tükröződnek.

A SHOBU-IPPON azaz egy találatig menő küzdelem (KUMITE) jó helyzetfelismerést, tempó és időérzéket, határozottságot követel a versenyzőtől. (Ilyen esetben talán a párbaj tőrvíváshoz hasonlítható.) A Shotokan karate versenyen testre korlátozott erővel, fejre viszont még nagyobb kontrollal (ellenőrzöttséggel) szabad támadni, (éppen csak érinteni). A küzdelmek elvi alapja az, hogy ha tökéletes technikával kivitelezett találatot a sportoló nem kontrollal hajtotta vonla végre, hanem eltalálja ellenfelét, akkor az feltehetőleg harcképtelenné vált volna. Ez az elv igyekszik az egészség megóvását szolgálni.

A fenti elv elvárja követőjétől, alkalmazójától, hogy teljes odaadással, teljes figyelemmel és koncentrációval, egyúttal a maximális erő és technikai koncentrációval vegyen részt a küzdelemben. Ugyanez a körültekintés várható el az ellenféllel kapcsolatos helyzetfelismerésben, a körülmények mérlegelésében is. Ez jellemzi a mai shotokan karate versenyszabályait ( a kata és a kumite versenyszabályokat egyaránt, ) valamint az egyes technikákat is. És ugyancsak ez a megközelítés az elvárható a mindennapi gyakorlás során.

A karate alapvető elvei:
- forma, egyensúly, súlypont
- erő és gyorsaság (erő és sebesség viszonya, merőleges találati szög, kis találati felület)
- erő koncentráció (kime)
- izomerő szerepe (ellenerők, irányított feszítés)
- ritumus
- időzítés
- alhas és csípő szerepe, munkája

A karate technikák végrehajtása során fontos szerepe van az állásnak és a testhelyzetnek. Minél stabilabb az állás, annál hatásosabb lehet a technika. Ezért a kezdeti magas állásokat fokozatosan felváltották a mélyebb, de még a mozgékonyságot lehetővé tevő állások. Ezekben a súlypont közelebb került a talajhoz, ezáltal is növelve a stabilitást. A három fő rész: az alapgyakorlatok (Kihon), a formagyakorlatok (Kata) és a küzdelem (Kumite) szervesen összetartozó részek. Aki a karate do-t gyakorolja, az nem nélkülözheti egyiket sem, és a gyakorlás hangsúlya sem tolódhat el bármelyik javára, mert akkor megbomlik köztük az egyensúly, és a teljes rendszer nyújtotta előnyök, a gyakorlásuk által elért eredmények nem, vagy csak részelegesen jelentkeznek.

A karatét megelőző korokat idéző és a shotokan fejlődésére meghatározó hatással bíró elv és kifejezés az ikken hissatsu, mely talán a legjobban tömöríti és fejezi ki a karate lényegét, és egyben a karatetechnikák fejlődését leginkább determinálja. Az "egy ütéssel ölni" elve ugyan szerencsére ma már sehol nem alkalmazott, ma már csak jelképes, azonban a kifejezés által sugallt hozzáállás, szellemi megközelítés, a mögötte rejlő tartalmi követelmények átitatják a mai karate teljes egészét.

A karate technikák alkalmazásának összetevői

Fizikai elemek:

-lehetőség (KIKAI)
-távolság (MAAI)
-tekintet (METSUKE)
-egyensúly (KU)
-ritmus (HYŌSHI)
-légzés (KŌKYU)
-technika (WAZA)

Szellemi összetevők:

-belső elvárás (cselekvő-reagáló, aktív-passzív stb.)
-szándék (sen-no-sen, go-no-sen, tai-no-sen)
-szellemi ritmus (helyes pszichikai pillanat a technika helyes végrehajtásához)
-harci szellem
-zanshin (a figyelem készségének fenntartása, biztonságos távolság, reakciókész testtartás)Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑