fejléckép

Karate Do

Mi a Karate Do?

"A karate-do végső célja, nem a győzelem és vereség eldöntése, hanem a gyakorláson keresztül az emberi jellem tökéletesítése."
Funakoshi Gichin

"Küzdelmi rendszer, melynek elsődleges célja szellemi, és fizikai vizsgákon való megmérettetés, és nem a győzelem vagy a vereség eldöntése. Az emberi jellem fejlesztése az edzéseken végzett fáradtságos, következetes munkával."
Tanaka Massahiko JKA 8.Dan

Az önvédelmi sportok önfegyelemre, az akaraterő fokozására, tudatos gondolkodásra, rendszeres gyakorlásra, gyors kombinációkészség fejlesztésére nevelnek. Ezek a tulajdnonságok valamennyi fiatal számára fontosak a mindennapi életben, a tanulásban, a munkában jelentkező nehézségek leküzdéséhez. Stílusokra való tekintet nélkül a KARATE jól szolgálja az általános és szellemi fejlődést, mely ma már minden fiatallal szemben alapvető társadalmi elvárás, követelmény.

Mielőtt a karate versenysporttá vált volna, gyakorlása főként a formagyakorlat (KATA) tökéletesítését jelnetette, ezért ez a rész ősibb a küzdelem (KUMITE) versenynél. A kata egyesíti a karate lényegi vonásait: erőöszpontosítás (KIME), légzés-technika (HARA), stabil egyensúly, tökéletes technika, tisztelet és önbizalom. A JKA SHOTOKAN karate 25 formagyakorlatot ismer. Ezek legtöbbje igen régi eredetű. Megtalálhatóak közöttük az állatok mozgását utánzó: fecske (ENPI), daru (GANKAKU), valamint eszközös támadók ellen vívott harc, pl: bot (JITTE) formái is.

A karate japán eredetű harcművészet, melyet Funakoshi Gichin rendszerezett és hozott létre, ekkor még stílus megjelölés nélkül. Később tanítványai, mesterük és tanítójuk tiszteletére - elnevezték "Shotokan" stílusnak. Ezt az iskolát tekinthetjük ortodox irányzatnak, mely leginkább örzi hagyományait.

A karate olyan "pusztakezes" önvédelmi rendszer, melynek az alapító elképzelései szerinti célja elsősorban a technikák gyakorlása általi személyiségfejlesztés. Csak ezen túlmenően számítanak a technika és praktikus küzdelmi elemek, melyek az ütések (tsuki), a csapások (uchi), a rúgások (geri) és ezek védései (uke-waza) által jelentkeznek. Az ezek által elérhető eredmények a karate-do gyakorlása során csak másodlagosak lehetnek. A stílus jellegzetességei a versenystíluban is tükröződnek.

A SHOBU-IPPON azaz egy találatig menő küzdelem (KUMITE) jó helyzetfelismerést, tempó és időérzéket, határozottságot követel a versenyzőtől. (Ilyen esetben talán a párbaj tőrvíváshoz hasonlítható.) A Shotokan karate versenyen testre korlátozott erővel, fejre viszont még nagyobb kontrollal (ellenőrzöttséggel) szabad támadni, (éppen csak érinteni). A küzdelmek elvi alapja az, hogy ha tökéletes technikával kivitelezett találatot a sportoló nem kontrollal hajtotta vonla végre, hanem eltalálja ellenfelét, akkor az feltehetőleg harcképtelenné vált volna. Ez az elv igyekszik az egészség megóvását szolgálni.

A fenti elv elvárja követőjétől, alkalmazójától, hogy teljes odaadással, teljes figyelemmel és koncentrációval, egyúttal a maximális erő és technikai koncentrációval vegyen részt a küzdelemben. Ugyanez a körültekintés várható el az ellenféllel kapcsolatos helyzetfelismerésben, a körülmények mérlegelésében is. Ez jellemzi a mai shotokan karate versenyszabályait ( a kata és a kumite versenyszabályokat egyaránt, ) valamint az egyes technikákat is. És ugyancsak ez a megközelítés az elvárható a mindennapi gyakorlás során.

A karate alapvető elvei:
- forma, egyensúly, súlypont
- erő és gyorsaság (erő és sebesség viszonya, merőleges találati szög, kis találati felület)
- erő koncentráció (kime)
izomerő szerepe (ellenerők, irányított feszítés)
- ritumus
- időzítés
- alhas és csípő szerepe, munkája

A karate technikák végrehajtása során fontos szerepe van az állásnak és a testhelyzetnek. Minél stabilabb az állás, annál hatásosabb lehet a technika. Ezért a kezdeti magas állásokat fokozatosan felváltották a mélyebb, de még a mozgékonyságot lehetővé tevő állások. Ezekben a súlypont közelebb került a talajhoz, ezáltal is növelve a stabilitást. A három fő rész: az alapgyakorlatok (Kihon), a formagyakorlatok (Kata) és a küzdelem (Kumite) szervesen összetartozó részek. Aki a karate do-t gyakorolja, az nem nélkülözheti egyiket sem, és a gyakorlás hangsúlya sem tolódhat el bármelyik javára, mert akkor megbomlik köztük az egyensúly, és a teljes rendszer nyújtotta előnyök, a gyakorlásuk által elért eredmények nem, vagy csak részelegesen jelentkeznek.

A karatét megelőző korokat idéző és a shotokan fejlődésére meghatározó hatással bíró elv és kifejezés az ikken hissatsu, mely talán a legjobban tömöríti és fejezi ki a karate lényegét, és egyben a karatetechnikák fejlődését leginkább determinálja. Az "egy ütéssel ölni" elve ugyan szerencsére ma már sehol nem alkalmazott, ma már csak jelképes, azonban a kifejezés által sugallt hozzáállás, szellemi megközelítés, a mögötte rejlő tartalmi követelmények átitatják a mai karate teljes egészét.

A karate technikák alkalmazásának összetevői

Fizikai elemek:

-lehetőség (KIKAI)
-távolság (MAAI)
-tekintet (METSUKE)
-egyensúly (KU)
-ritmus (HYŌSHI)
-légzés (KŌKYU)
-technika (WAZA)

Szellemi összetevők:

-belső elvárás (cselekvő-reagáló, aktív-passzív stb.)
-szándék (sen-no-sen, go-no-sen, tai-no-sen)
-szellemi ritmus (helyes pszichikai pillanat a technika helyes végrehajtásához)
-harci szellem
-zanshin (a figyelem készségének fenntartása, biztonságos távolság, reakciókész testtartás)




Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Új jelszó beállítva

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑