fejléckép

Katák

25 JKA kata

A KATA 6 LEGFONTOSABB ELEME

A Kata gyakorlása során kiemelten figyelembe veendő 6 szempont

Kata no Roku Yoso

  • CHIKARA no KYOJAKU - Az erő alkalmazása: Az erős és lágy mozdulatok váltakozása, a KIME-vel végrehajtott technikák és az azt követő ellazulás-felkészülés a következő kimével végrehajtott technikára- megfelelő alkalmazása, a mozdulatok dinamizmusa. (A kifejtett erő természetesen függ a technika helyes formájától és nemkülönben az állás minőségétől is.)
  • KARADA no SHINSUKU - A test kiterjedése és összehúzódása: A test a megfeszítéskor, a karate technikánál ’kiterjed’, amivel növeli a technika hatékonyságát, hatását, míg a következő technikára való felkészülés során a test ’összehúzódik’. Részben azzal biztosítjuk, hogy mozgás közben a súlypont magassága nem változik (a test térbeli magassági mérete nem változik, miközben előkészítésnél a végtagokat a felsőtest közelébe kerülnek és maga a felsőtest is összehúzódik). A technika végén a test térbeli kiterjedése megnő, az energia pedig mintegy robbanásszerűen terjed a test központja felől a cél irányába.
  • WAZA no KANKYU - Lassú és gyors technikák: A katákban nem ritka a lassú mozdulat sem, ezért nagyon fontos, hogy milyen egyszerűen és észrevétlen átmenettel tudjuk összekötni a lassú és gyorsan végrehajtott technikákat úgy, hogy azok természetesnek hassanak. Döntő hatással van a kata ritmusának kialakítására is.
  • JUSHIN no ANTEI A súlypont stabilitása: Az egyensúly kiemelkedő fontosságú a karatéban, miközben az egyik feltétele az, hogy adott testhelyzetben, a technikában a súlypont minél mélyebben legyen. A stabilitással nagyobb erőt nyerhetünk és így a technika hatékonysága is nő, miközben a biztonságos mozgásnak és az állásnak is egyik előfeltétele védekezésben és támadásban egyaránt.
  • KISHIN no YOI -  A szellem felkészítése: A megfelelő hozzáállás, akarat, az elvárható szpirit, a határozott hozzáállás, a maximális koncentráció, az erős harci szellem egyaránt fontosak és nélkülözhetetlenek a karatéban.
  • CHAKUGAN - Tekintet, szemmunka: A szemek ’munkája’, használata szintén fontos alapfeltétel a karatéban. A mindenkori, nyitott szemmel történő és a helyes irányban folyamatosan biztosított legnagyobb perifériájú látás előfeltétele a szükséges információk időben való befogadásának, észlelésének.
JuGo Katák

             

T
öbbi kata

        


Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑